02 mart.

Ce detalii te intereseaza atunci cand cumperi banda LED

Ce-detalii-te-intereseaza-atunci-cand-cumperi-banda-LED

Zilele trecute am mers la un magazin specializat in benzi led si am cerut o banda albastra pentru rafturi la bucatarie si una verde pentru baie. Vanzatorul s-a uita la mine si astepta sa mai spun si alte amanunte, in timp ce eu credeam ca imi va da ce imi trebuie. Vazand ca tac, a inceput el sa ma intrebe: ce protectie doriti sa aibe banda led?, ce sursa de alimentare folositi? , cate leduri sa fie pe banda?, vreti sa puneti si variator de intesitate luminoasa (adica dimmer)? . Intrebarile au ramas fara raspuns caci eu am plecat la magazin fara sa stiu ca am nevoie de atat de multe detalii ca sa pot sa iau intr-adevar ceea ce am nevoie. Am plecat acasa si m-am apucat sa ma informez, din diverse surse, lucru care mi-a deschis clar viziunea despre macar un minim care trabuie sa-l stii cand te adresezi vanzatorului pentru becuri led sau benzi led. Ca sa nu patiti si dumneavoastra la fel ca mine, acum cu informatiile pe care le am, va pot ajuta sa abordati cu mai multa pricepere   problema achizitiei si utilizarii de  benzi led.

Cuolarea si tipul benzii led

In primul rand plecam de la ce model vrem sa cumparam si avem urmatoarele obtiuni: banda cu led intr-o singura culoare la care cel mult se poate pune un variator de intensitate sau banda multicolora RGB, care poate emite in mai multe culori cu ajutorul unui controler. Controlerele pot fi comandate fie cu telecomanda radio fie de pe smartphone sau tableta. Dupa geometria pe care dorim sa o obtinem cu banda led luam fie tipul de benda flexibila fie rigida, ambele dotate cu banda adeziva. Daca niciuna dintre variante nu este suficienta pentru locul unde vrem sa o montam atunci apelam si la varianta complexa cu profile de aluminiu in care se fixeaza banda led.

Sursa de alimentare

La iluminatul led, mare atentie la sursa cu care dorim sa alimentam banda noastra. Exista posibilitati de alimentare a benzilor led cu transformatoare la 12V, 24V sau fara transformator, direct la 220V. Pentru transformator, cand calculati puterea necesara (cosumul W/m), luati unul cu minim 20% mai mare fata de ce a rezultat din calcul. Mai trebuie sa ai in vedere faptul ca, cu cat lungimea benzii led este mai mare, ai pierderi de tensiune pe lungimea ei. Datorita distantei fata de sursa, la capatul benzii vei avea o intensitate luminoasa mai scazuta si chiar uzura aici va fi mai mare. Pentru a evita aceste inconveniente indicat ar fi sa alimentezi banda led la sursa de 220V si nu mai ai nicio problema .

Gradul de protectie

Fiecare banda led are un cod international de protectie, IP, care este insotit de doua cifre, IPxy. Prima cifra iti arat rezistenta benzii la particole solide (praf, atingere directa) si este intre 0 si 6. Zero nu are nicio protectie iar ajungand la 6 avem o banda led etans protejata la praf. Cifra a doua reprezinta gradul de protectie impotriva apei si este de la 0 la 8. Sa dam cateva exemple ca sa fie mai usor de inteles: daca avem IP20 asta inseamna ca nu are  protectie la umiditate dar are o oarecare protectie impotriva corpurilor solide. La un IP65, avem o banda estansa la praf dar si un grad de protectie mare impotriva umiditatii abundente (poti sa o folosesti in mediu exterior) iar banda cu IP68 se poate imersa in apa. In afara acestor grade de protectie, pentru o protectie impotriva incendiilor sunt recomandate circuitele protejate de sigurante.

Daca ati citit pana aici articolul atunci sunteti suficient de bine informat incat sa puteti cumpara o banda led fara sa va puna vanzatorul in dificultate cu intrebarile lui iar dumneavoastra sa fiti sigur ca luati banda cu led potrivita scopului dorit.

Lasă un răspuns